Skip til hoved indholdet

Vi tjener på solen

Vi tjener penge på solen

Tilføjet 01.02.2024

Flere solceller er godt for miljøet og sparer på afdelingernes budgetter

Tomas B. Kristensen er inspektør med ansvar for energi, teknik og bæredygtighed. Cirka halvdelen af hans arbejdstid går med at finde, udvikle og implementere projekter, der kan nedbringe vores energiforbrug. Og 2023 har budt på flere gode eksempler.

– De bedste projekter er dem, der starter med at beboerne selv kommer med en ide. Lige nu er vi for eksempel i gang med at etablere et solcelleanlæg i Vangen, som kommer til at dække afdelingens elforbrug til fællesvaskeriet, fortæller Tomas.

Det var på det årlige afdelingsmøde, at nogle beboere foreslog, at man undersøgte mulighederne, og nu kommer solcellerne op.

– I Vangen supplerer vi solcellerne med en batteriløsning, så vi kan bruge den opsparede strøm, når folk skal vaske, siger Tomas, som ikke kun glæder sig over miljøgevinsten, men også at afdelingens beboere får en kontant gevinst:

Tomas tjener på solen

– Vi kan finansiere anlægget over afdelingens henlæggelser, så huslejen ikke stiger. Tværtimod vil anlægget, når det er om nogle år er tjent hjem, spare afdelingen for penge, som så kan bruges på andre ting, fortæller han.

Han har i 2023 arbejdet med yderligere en håndfuld konkrete solcelleprojekter, som alle – inden for en kort årrække – vil tjene sig hjem, og derefter spare afdelingerne for penge.

– Det giver umiddelbart bedst mening at kigge på de enkelte afdelingers fælles forbrug af el. For eksempel til vaskerier, trappelys og så videre, siger han.

 

Portal viser besparelser

I løbet af foråret vil de enkelte projekter blive koblet til en ny portal, som både på boligselskabets hjemmeside og på skærme i administrationen vil vise, hvor meget energi, der produceres af solcellerne, og dermed også hvor meget der spares i de enkelte afdelinger.

Tomas opfordrer alle afdelinger – bestyrelser og beboere – til at kontakte ham med ideer til projekter.

– Jeg kommer gerne ud og tager en snak om mulighederne. Og hvis vi kan se, at der måske er et potentiale i ideen, går jeg videre med forundersøgelse og beregninger.

Tomas kan kontaktes på mail tbk@sundbyhvorup.dk

 

Læs vores hvidbog hvor vi bl. a. fortæller om bæredygtigthed i boligselskabet