Skip til hoved indholdet

Her kan du se, hvordan du sparer penge på el, vand og varme


  • Skift til et billigere elselskab

    Du bestemmer selv, hvilket elselskab du vil have. Måske kan det betale sig for dig at skifte dit nuværende ud?

    Det er nemt at skifte selskab. Kig på elpris.dk for at se, hvilket elselskab der er billigst for dig, og hvem der for eksempel har det mest grønne produkt.

    Hvis du beslutter at skifte selskab, skal du bruge dit aftagenummer. Det står øverste på din elregning.

     

    Skift til variabel elprisaftale

    Din aftale med elselskabet er enten med variabel eller fast elpris. Hvis du skifter til en elprisaftale med variabel elpris, kan du gøre som mange andre og spare penge samt CO2 ved at flytte strømforbruget i løbet af dagen. Prisen for strøm skifter fra time til time og er typisk billigst og grønnest, når der produceres vind- og solenergi, og dyrest når vi alle sammen bruger strøm.

     

    Brug strømmen, når den er billigst

    Prisen på strøm varierer time for time, og den er typisk billigst, når der produceres meget vind- og solenergi. Vil du være sikker på altid at bruge den billigste strøm, kan du følge elprisens udvikling time for time et helt døgn frem her.

     

    Fyld vaskemaskinen op

    I gennemsnit vasker vi danskere kun 3,2 kg tøj ad gangen, selvom vores vaskemaskiner er beregnet til 5-6 kg eller 7-8 kg. Hvis du fylder vaskemaskinen op hver gang – dvs. kun kører to gange ud af tre – kan du spare 230 kr. om året (priseksempel ved en A+++ vaskemaskine til 7-8 kg. Kilde: sparenergi.dk)

     

    Vask ved 20 eller 30 °C

    Vask tøjet ved 20 i stedet for 40 °C og 30 i stedet for 60 °C – så sparer du godt halvdelen af dit elforbrug til vask. Og det svarer til 375 kr. om året for en gennemsnitsfamilie (priseksempel ved en A+++ vaskemaskine til 7-8 kg. Kilde: sparenergi.dk)

     

    Brug tørresnoren

    Hæng tøjet til tørre i stedet for at bruge tørretumbler. Det koster knap 22 kr., hver gang du tørrer dit tøj i en C-mærket tørretumbler og 6 kr. pr. gang i en A+++-mærket tørretumbler.

    Hvis du fravælger 3 x tørretumbling om ugen i sommerhalvåret og 1 gang om ugen i vinterhalvåret sparer du 1.800 kr. om året (priseksempel ved en A-mærket tørretumbler Kilde: sparenergi.dk).

     

    Sluk lyset, når du går

    Sluk lyset i de rum, du ikke opholder dig i. Og gå efter LED, næste gang du skal købe nye pærer. Hvis du slukker lyset i 2 rum, du ikke opholder dig i sparer du 600 kr. om året (priseksempel med 2 halogenpærer på 40 watt og 2 sparepærer på 11 watt. Kilde: sparenergi.dk).

     

    Hold den rigtige temperatur i køl og frys          

    Hold 5 °C i køleskabet og -18 i fryseren. Der er penge at spare for hver grad, du hæver temperaturen i køleskabet og fryseren. Du sparer 120 kr. om året, hvis du hæver temperaturen i køleskabet fra 2 til 5 °C, og 165 kr. om året, hvis du hæver temperaturen i fryseren fra -22 til -18 °C (kilde: sparenergi.dk).

     

    Fyld opvaskemaskinen op – og skru ned

    Fyld opvaskemaskinen helt op, og vask ved lavere temperatur. Hvis opvasken klares ved 50/55 °C i stedet for 65 °C, bruger det 10-20 % mindre strøm. Det svarer til 145-220 kr. om året. Hvis du – ved at fylde maskinen helt op – kun kører 2 gange i stedet for 3, sparer du cirka 480 kr. om året (kilde: sparenergi.dk).

     

    Sluk på kontakten og slip for standbyforbrug

    Slip af med standbyforbruget ved at slukke på kontakten eller bruge et tænd-/sluk ur. Især ældre apparater og apparater tilsluttet internettet kan have et højt standbyforbrug.

    Har du for eksempel et ældre tv, koster det næsten 500 kr. om året i standby-strøm (nye apparater må højst bruge 0,5 watt i standby, med mindre det er på nettet, så er grænsen 2 watt, dvs. ca. 80 kr. om året).

     

    Gå efter det bedste energimærke

    Kig efter energimærket, når du køber elektronik og hårde hvidevarer.

    • For en del apparater skal man vælge A+ eller A++ for at få det bedste.
    • Når du køber computere, skærme og printere, skal du gå efter Star Energy-mærket.
    • Brug også A-mærkede elpærer eller LED-pærer.
  • Sæt termometer op

    Det er vigtigt at have den rigtige temperatur i boligen. Alt efter rumtype ligger den rigtige temperatur inden døre på 19-21 grader. Hvis du sænker indendørstemperaturen med ca. 1 grad, sparer du omkring 5 procent i varmeudgift om året.

     

    Kort udluftning

    Det er meget vigtigt, at du lufter grundigt ud 3 gange dagligt. Gør det kort og effektivt. Åbn vinduer og evt. døre, så du får gennemtræk i cirka 5 minutter - og du skal ikke skrue ned for termostaterne imens.

     

    Indstil termostaterne ens

    Har du har flere radiatorer med termostat i samme rum – eller i rum med åbne døre imellem – er det bedst at indstille termostaterne ens. Så er dine radiatorer mest effektive.

     

    Luk døren mellem varme og kolde rum

    Hold døren lukket mellem rum, hvor du ønsker forskellig temperatur. Men sørg for at holde en minimumstemperatur på 15 grader i rum, du ikke bruger så tit, for at undgå fugt.

     

    Træk gardiner for - og fra igen

    Træk gardiner og persienner for om aftenen og natten for at forhindre varmetab gennem vinduerne. Træk dem fra igen om dagen for at få lys og varme ind.

     

    Tag kortere bade

    Hvis en familie på 4 personer alle korter deres varme bad ned med 2 minutter om dagen, kan man spare omkring 6.000 kr. om året (kilde: sparenergi.dk).

     

    Gode vaner – når du bruger vand

    Luk for vandet, mens du børster tænder, sæber dig ind osv.

    Stil drikkevand til afkøling i køleskabet i stedet for at hente iskoldt vand fra hanen.

    Hvis du bor i rækkehus eller villa: Saml regnvand op i en tønde og brug det til vanding i haven.

    Hvis din vandhane drypper eller toilettet løber, så kontakt ejendomsmesteren hurtigst muligt.

Få overblik over dit forbrug

Find din afdeling på listen, og se hvordan du får overblik over dit forbrug.

Her kan du finde endnu flere gode råd


Der findes mange gode og flere spareråd. Her er link til tre sider:

  • Til dig, der vil spare el

    SparEnergi.dk er Energistyrelsens hjemmeside om elforbrug, varmeforbrug og energiløsninger.

  • Til dig, der vil spare vand

    Bolius er ganske vist boligejernes videncenter, men derfor er sparerådene lige gode.

  • Til dig, der vil spare varme

    Norlys har lavet en side med gode spareråd til dig, der vil spare på varmeregningen.

Find din afdeling